Паметна плоча на цар Фердинанд

На 29.05.2009 година Княгиня Мария-Луиза откри паметна плоча на цар Фердинанд в болницата за лечение на белодробни заболявания и туберкулоза в село Искрец. Това е първият санаториум за лечение на туберкулоза у нас, построен преди 100 години с дарение на цар Фердинанд.

Цар Фердинанд възлага задача на комисия от учени и лекари да определят място в България с най-благоприятен климат, за да бъде построен санаториум за лечение на болни от туберкулоза. След измервания и анализ на климатичните характеристики в различни краища на страната учените избират село Искрец.

Паметната плоча е дарена от Женската либерална мрежа на НДСВ.

На честването на годишнината и откриването на паметната плоча присъстваха народният представител и председател на Женската либерална мрежа на НДСВ Анелия Атанасова, както и депутатите от НДСВ Мария Ангелиева и Даринка Станчева. Празничния водосвет за откриването на плочата беше извършено от Знеполския епископ на Софийска митрополия Архимандрит Йоан.

„За мен е голяма радост – особено като си припомням за дарението на дядо ми и че болницата продължава след 100 години да върви толкова добре“- каза княгиня Мария-Луиза на откриването.

Младата секвоя, засадена от Царя при откриването на болницата през 1908година, вече е вековно дърво.

На празничния юбилей присъстваха също Главния секретар на Министерството на Здравеопазването доц. Красимир Гигов, Директора на РЗОК София-област г-н Росен Петков, гости от МЗ и РЦЗ София-град, както и много бивши и настоящи служители на болницата .

1 Comments

Leave Comment